Kastravecat zakonisht kushtojnë më pak se 3 dollarë amerikanë. Por kastravecat e detit mund t’ju kushtojnë më shumë se 3,000 dollarë amerikanë për kilogram, shkruan Business Insider. Në fakt, ato janë aq të vlefshme sa njerëzit do të rrezikojnë jetën e tyre për të marrë një të tillë. Mund të mos duken, por kastravecat e detit janë krijesa goxha të veçanta.
Steven Purcell, një nga ekspertët më të shquar në botë për kastravecat e detit, zbuloi arsyen.
“Ata janë kafshë mjaft të çuditshme. Ata nuk kanë gjymtyrë, nuk kanë sy. Ata kanë një gojë dhe një anus dhe një grup organesh në mes,” tha Purcell.
Për shekuj, këto kafshë janë vlerësuar si një delikatesë në Azi, ku i përkasin klasës më të pasur të ushqimeve me proteina të larta. Kërkesa për to u rrit në vitet 1980. Sot, ato zakonisht thahen dhe paketohen në kuti të dekoruara, më pas jepen si dhuratë dhe shërbehen në raste të veçanta. Pra, sa më e bukur dhe e pazakontë, aq më mirë. Dhe më e shtrenjtë.
Nga 1250 lloje të ndryshme të kastravecave të detit në botë, kastraveci japonez i detit është kryesori.
Kastraveci më i shtrenjtë i detit në treg arrin një çmim prej 3500 dollarësh për kilogram. Edhe nëse porositni llojin e rregullt në Amazon, prapë mund të paguani më shumë se 170 dollarë për një vakt.
Por përvoja e ngrënies së tyre është vetëm një pjesë e tërheqjes së tyre. Rezulton se kastravecat e detit përmbajnë nivele të larta të një kimikati të quajtur glikozaminoglikan fukosiluar në lëkurën e tyre, të cilin njerëzit në të gjithë Azinë e kanë përdorur për shekuj për të trajtuar problemet e kyçeve si artriti, dhe së fundmi në Evropë, ku njerëzit e përdorin atë për të trajtuar disa lloje të kancerit, si dhe për uljen e presionit të gjakut apo eliminimin e mpiksjes së gjakut.
Mania e kastravecave të detit po vjen tani nga të gjitha anët. Nga kërkesa fillestare për ushqime të shijshme aziatike që filloi në vitet 1980 deri te interesi i ri i kompanive farmaceutike perëndimore.
“Ajo thjesht përhapet si një infeksion nga një vend në tjetrin,” tha Purcell.
Dhe sa më të rralla të jenë këto kafshë, aq më të thella notojnë zhytësit për t’i gjetur ato. Atëherë peshkimi bëhet i rrezikshëm.
“Disa vende e bëjnë këtë pa shumë stërvitje. Në disa vende tropikale, shumë njerëz paralizohen nga sëmundja e dekompresionit,” shpjegoi Purcell.
Deri më tani, të paktën 40 zhytës nga Jukatani kanë vdekur në përpjekje për të mbledhur kastraveca deti. Dhe ndërsa kërkesa vazhdon të rritet, problemi vetëm sa përkeqësohet. Nga 70 ose më shumë lloje të kastravecave të detit të shfrytëzuara, 7 tani klasifikohen si të rrezikuara, të gjitha për shkak të shfrytëzimit, gjë që ka detyruar shumë peshkime në mbarë botën të mbyllen dhe të dëmtojnë ekonomitë lokale, shkruan Business Insider. /sarandacity.al/